Кутя є головною стравою на Святвечір та Різдво. Саме з цієї обрядової страви прийнято розпочинати трапезу у православних. Тому пропонуємо вам кілька смачних рецептів.
Різдвяна кутя
- Пшениця – 1 ст.
- Сухофрукти (яблука, абрикоси, груші, сливи) – 150 г
- Родзинки – 100 г
- Мак – 100 г
- Горіхи волоські – 100 г
- Мед – 3 ст. л.
- Цукор – 2 ст. л.
Перебрати пшеницю, промити та замочити на декілька годин, а краще на ніч. Злити з пшениці воду, залити її новою і варити на повільному вогні до повної готовності.
Сухофрукти перебрати та ретельно промити. Закинути у киплячу воду та варити 10-15 хвилин на повільному вогні. Потім зняти з вогню й залишити узвар настоюватися на кілька годин.
Мак промити і залити окропом. Потім злити воду, ще раз промити і знову залити окропом, накрити кришкою й залишити на 30 хв. Злити з розпареного маку воду і перетерти його в ступці разом із цукром.
Родзинки промити й залити на 10-15 хвилин окропом. Горіхи висушити в духовці або на сухій сковороді, очистити від лушпиння і подрібнити.
Готову пшеницю викласти у миску, додати до неї мак, узвар, родзинки, горіхи, мед та перемішати.
Кутя з рису
- Рис – 0,5 ст.
- Мигдаль – 0,5 ст.
- Волоські горіхи – 0,5 ст.
- Мак – 0,5 ст.
- Родзинки – 0,5 ст.
- Курага – 0,5 ст.
- Мед – 2 ст. л.
Залити мак окропом і залишити на 1-2 години.
Курагу з родзинками в одному посуді також залити окропом й залишити на 1-2 години. Зварити рис.
Нарізати волоські горіхи. Мигдаль подрібнити в блендері. Мілко нарізати курагу. У готовий рис додати мед і розмішати.
З маку злити більшу частину води, збити блендером або перетерти у макітрі.
Скласти в одну миску курагу з родзинками та горіхи, додати перетертий мак.
Додати теплий рис та перемішати.
Кутя з рису з апельсиновим соком
- Рис – 1 ст.
- Сік апельсиновий – 2,5 ст.
- Родзинки – 100 г
- Курага – 100 г
- Фундук – 100 г
- Мигдаль – 100 г
- Чорнослив – 3 шт.
- Мед – 1,5 ст. л.
Рис добре промити і залити апельсиновим соком. Перемішати та варити до готовності.
Фундук і мигдаль посмажити на сухій сковорідці або в мікрохвильовій печі, нарізати. .
Курагу і чорнослив також нарізати невеликими шматочками.
У готовий рис висипати родзинки, курагу, чорнослив, подрібнений фундук, мигдаль, мед та добре перемішати.
Різдвяна кутя з булгура
- Булгур – 0,5 ст.
- Вода – 1,5 ст.
- Мед – 2 ст. л. (або за смаком)
- Волоські горіхи – 50 г
- Мак – 30 г
- Родзинки – 50 г
Зварити булгур та дати трохи охолонути.Родзинки залити окропом і залишити на 10 хвилин. Потім воду злити, а родзинки просушити.
Мак також залити окропом і залишити на 30 хв, накривши кришкою. Потім злити воду та подрібнити блендером до появи макового молочка.
Волоські горіхи підсушити на сухій сковороді або в духовці, а потім подрібнити. У теплий булгур додати мед, родзинки, горіхи та мак. Ретельно перемішати.