Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Не робіть застілля центром святкування: як дніпрянам пережити новорічну ніч

Анна Диброва

Новини Дніпра: Як дніпрянам пережити новорічну ніч

Новорічні свята  — чарівний період очікування дива, приємної метушні та світлих сподівань. Утім, численні гості та застілля —це не тільки приємні емоції, а і суттєве навантаження на наш організм. Щоб цей час не зіпсувати поганим самопочуттям, чи, не приведи господи, зверненням до лікаря, варто дотримуватись нескладних але ефективних порад. Журналісти «Наше місто» дізнались кілька секретів безпечного святкового застілля.

Поради зі сходу

Згідно зі східним календарем, символом 2024 року буде Зелений Дерев’яний Дракон, який вважається провісником нової епохи та змін.

Стрімкий, яскравий та потужний Дракон заохочує тих, хто не боїться ризикувати та використовувати всі можливості, аби покращити своє життя. Тож потрібно докласти певних зусиль і зустріти Новий рік так, щоб наступні 12 місяців удача була на вашому боці.

Дракон любить гамір та веселощі. Тому галасливі вечірки – саме те, що треба для зустрічі Нового року.  Водночас особливе значення для Дракона має і сім’я, традиції, взаємодопомога. Тому, якщо потрібно налагодити стосунки з кимось у родині то зустріч у сімейному колі – чудовий вихід щоб покращити клімат у родині.

Попри яскраву вдачу і схильність до ефектних жестів, за повір’ям Дракони люблять свіжу їжу і не схильні до переїдання. Тож головне правило у приготуванні страв до новорічного столу — помірність та оперативність. Бажано всі страви готувати безпосередньо перед подаванням на стіл.

На столі обов’язково має бути м’ясо та риба. Обирайте нежирні сорти яловичини, свинини чи кролика. З риби підійде лосось шматочками чи будь-яка інша ціла риба ефектно оздоблена. Не забувайте, що Дракон любить все гарне і яскраве.

Закуски – спробуйте приготувати щось принципово нове і ніколи раніше незвідане. Використайте нові продукти чи рецепт на який раніше не наважувались – Дракон оцінить вашу сміливість. Звісно, краще мати в запасі і вже перевірену страву, не забувайте про мудрість символу Нового року.

Свіжі фрукти, овочеві салати. Враховуючи колір Дракона, підберіть щось з огірками, ківі та свіжою зеленню. Серед фруктів краще обирати тропічні варіанти. Це може бути папайя, ананас, маракуйя, цитрусові. Втім, Дракон радо поласує і властивими нашому географічному поясу грушами чи яблуками.

Найкращий спосіб не підірвати роботу травної системи – не робити застілля центром святкування. Організуйте тематичну вечірку, вечір ретро-танцю, пошук скарбів чи розгадування загадок і написання планів. Адже, якщо просто сидіти за столом – не спокуситись улюбленим салатом чи десертом буде доволі складно! Тож, перша і найефективніша порада – знайдіть спосіб триматись подалі від столу. Один келих шампанського і кілька скибочок фруктів ще нікому не зіпсували фігуру чи стан підшлункової.

Втім, якщо ви не прихильник активного відпочинку і чекаєте поважних гостей у новорічну ніч – дотримуйтесь наступних принципів. 

Не залишайтесь голодними протягом дня

Хай сніданок та обід будуть повноцінними. Святкову вечерю заплануйте не пізніше ніж на 18 годину, тоді ви не відчуватимете голоду до святкової опівночі і спокійно зустрінете прийдешній рік. Оскільки після 18-ї вечора метаболічні процеси в організмі людини сповільнюються, відповідно споживання і перетравлення їжі теж.

В ідеалі – останній прийом їжі має бути за чотири години до сну. Тож, якщо плануєте гуляти цілу ніч — невелику кількість їжі посеред ночі з’їсти все ж таки можна. Але вона має бути легкою. А ось від картоплі, ковбас, копченостей, яєць, твердих сирів, м’ясних страв краще відмовитися.

Також не варто надмірно споживати гостру, солону їжу та таку, що приправлена часником. Це може сильно стимулювати харчові рецептори і апетит посилиться.

Не слід вночі вживати м’ясо, особливо приготоване на відкритому вогні, жирні продукти, салати з майонезом та десерти, особливо торти і тістечка з кремом. Якщо без десерту ніяк – краще приготувати його у домашніх умовах з йогуртовим чи сирним кремом.

На святковому столі повинні переважати фрукти, овочі, рибні страви. Використовуйте більше свіжої зелені – капусту, кріп, петрушку. Салати краще заправляти оливковою олією, йогуртом, але не майонезом.

— Не обіцяйте собі, що нічого не їстимете, — порадила дієтологиня Марія Колповська в ефірі ДніпроТВ. — За тим, що ми їмо, треба стежити щодня, на свята це робити не має сенсу, щоб не картати себе за кожну страву. Набагато ефективніше, скажімо, починати кожен прийом їжі з овочів, а перед десертом з’їдати фрукти. Це дасть відчуття насиченості, уповільнить підйом рівня цукру в крові. За всім іншим ви просто не зможете встежити і окрім докорів собі нічого корисного це не дасть. За одну добу не можна набрати більше ніж 250 грамів жирової тканини, тож, якщо ви переїсте один чи два рази – нічого страшного не станеться. Головне, щоб це не стало звичкою.

Алкоголь — це потенційно шкідливий елемент. Неврологи і кардіологи вважають, що безпечної дози алкоголю не існує.

— Якщо є можливість – алкоголь краще не вживати взагалі, — каже дієтологиня. — Якщо без спиртного ніяк – то краще обрати один вид напою і не зловживати ним протягом вечора.

Ліки і святкування

Краще не переїдати, ніж потім приймати ліки. Добре, якщо ви відразу поставите на тарілку все, що смакує, а потім, подивившись на обсяг, умовно розділите їжу на цілий вечір. Це значно краще, ніж брати все поступово зі стола і не контролювати кількість спожитого.

Не забувайте пити за столом. Часто відчуття спраги розцінюється як відчуття голоду. Тому іноді достатньо випити склянку звичайної води, щоб зрозуміти – спрага це чи голод. Якщо спрага – відчуття того, що треба негайно щось з’їсти зникає або зменшується.

— Сімейний лікар на зв’язку із своїми пацієнтами постійно, хоч ми і не заохочуємо дзвінки у неробочий час, — розповідає Лариса Аркадіївна, сімейна лікарка Дніпровської амбулаторії. — Завжди можна порадитись. Але якщо вже говорити про ферментативні препарати – не на постійній основі, а як виключення після об’ємного споживання їжі — можна випити ферментативні препарати, щоб уникнути наслідків переїдання. Але, знову ж таки, один два прийоми. При частому застосуванні ферментативних препаратів власна травна система зменшує виробіток ферментів. Тому   обговоріть зі своїм сімейним лікарем стратегію поводження за святковим столом і отримуйте насолоду від свята, а не загострення хронічних хвороб.

Сніданок треба заробити

Наступного дня лікар не радить починати із доїдання нічного розмаїття на столі. Сніданок має бути легким і тільки після невеликої прогулянки чи прибирання. Дозвольте організму трохи збадьоритись, перш ніж він отримає чергову порцію їжі.

— Спочатку ми прибираємо наслідки нічого гуляння, потім гарно накриваємо стіл, — наголошує Лариса Аркадіївна. — Добре ще до сніданку прогулятись в магазин і лише після того, як організм остаточно прокинеться – починаємо снідати. Не потрібно відразу з ліжка йти за стіл і продовжувати їсти все підряд – це прямий шлях до приймальні лікаря! Саме таке безконтрольне вживання важкої їжі призводить до загострень хронічних захворювань травного тракту.

Після сніданку лікар радить піти на прогулянку – поведіть дітей на майданчик, відвідайте ялинку, проведіть гостей, помилуйтесь святковим містом.

— Повинно бути чергування прийомів їжі з фізичною активністю, — підсумувала Лариса Аркадіївна. —  Це ж родинне свято – насолоджуйтесь спілкуванням, влаштовуйте приємні сюрпризи один для одного. Зараз важливо підтримати і порадувати один одного, а не зіпсувати собі здоров’я безконтрольним вживанням їжі та спиртного. Якщо все зробити правильно, то ранок після новорічної ночі буде світлим, свіжим і радісним. Війна примусила нас переосмислити багато речей і ставлення до свого здоров’я також! Тож я вітаю всіх ваших читачів з прийдешніми святами! Бажаю здоров’я, удачі і ПЕРЕМОГИ!

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Тема дня

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: